Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Psykisk misshandel

Lever du i en nära relation där du blir kränkt psykiskt eller fysiskt?

Känner du inom dig att din relation är osund men tvivlar på din egen uppfattningsförmåga?

Har du en osund relation bakom dig och vill bygga upp dig själv på nytt?

Psykisk misshandel skadar din självkänsla, självbild och självtillit allvarligt. På sikt kan du komma att tvivla på ditt eget omdöme och till och med ditt människovärde. Allt sker i en långsam normaliseringsprocess.

Du pendlar mellan hopp och förtvivlan, övertygelse och tvivel tills du ger upp dina försök till rättigheter och behov för att vara till lags, parera och undvika fler övergrepp.

Att bli bestulen på sitt Jag är att förlora det allra viktigaste en människa har.

Psykisk misshandel är upprepande gränsöverskridande bemötanden med syfte att bryta ner eller skrämma en person för att kunna ta kontroll och makt.

Detta sker genom olika tekniker som inte helt sällan varvas med att personen är varm kärleksfull och ångerfull, detta växlande gör att du tvivlar på vad du nyss upplevt och din egen tolkningsförmåga ifrågasätts. Du kan känna stor förvirring och förlåter gång på gång ett beteende som du egentligen tycker är oacceptabelt i hopp om att du har ”inbillat dig”, ”överdrivit” eller att personen ska förbättra sig.

Exempel på beteenden som vid kontinuitet klassas som psykisk misshandel kan vara:

 • kränkningar och förödmjukelser
 • manipulationer, personen kan tex verka insiktsfull, ångerfull för stunden för att lyckas få igenom något eller övertyga någon.
 • dubbelspel – att uppvisa två skilda sidor, en för omgivningen utåt och en gentemot dig, omgivningen har svårt att upptäcka vad som pågår
 • hot om våld, våld till närstående eller förstörelse av betydande ägodelar
 • nedlåtande tillmälen med syfte att nedvärdera
 • kontroll över dig och dina relationer med familj och vänner, klädsel, utseende
 • oförutsägbarhet, vredesutbrott, humörsvängningar utan konkret anledning
 • få dig att framstå som galen eller sjuk, påstå att du ljuger, inbillar dig saker,
 • förneka överenskommelser eller saker som ni båda vet har skett
 • trivialisera och minimera dina behov, känslor, tankar, upplevelser och sysslor
 • ignorera och nonchalera dig i försök att göra dig osäker eller få igenom något
 • göra sig omöjlig – när du uttrycker önskemål, raka frågor eller behov blockera eller avleda dig från ämnet gång på gång genom att vända det tillbaka, låtsas missförstå, förvränga eller bli aggressiv. Du upplever aldrig att du får svar på frågor eller att kommunikationen fungerar. Ju mer du försöker få personen att förstå ju starkare grepp har personen om dig.
 • gör sig rolig på din bekostnad, gärna inför andra, om du uttrycker att du blir illa berörd blir du hånad för att vara överkänslig etc
 • Du är fel – antingen är du för mesig eller för uppkäftig, för pratsam eller för tystlåten, ger du en gåva till någon klassas det som en muta gör du det inte är du snål, etc  allt du gör vänds till något fult och hur du än anpassar dig kan det aldrig bli bra. 

Tillslut handlar ditt liv om att gå balansgång efter personens behov för stunden.

Psykisk misshandel kan också handla om ekonomisk vinkling och sexuella förväntningar hot eller ofredanden. Inte sällan är psykisk misshandel en start för övergång till fysisk misshandel.

Ge inte upp dig själv, det finns utvägar.

Jag möter dig där du är i din process och jag har tystnadsplikt.

Ett första förutsättningslöst samtal eller möte kan vara början på din väg ut eller en avlastning för dig där du kan få ordning på dina känslor och tankar och återta kontakten med dig själv, din vilja och dina behov.

I samtalsterapi fokuserar man bla på att hitta din inneboende kraft, förmågor, styrkor, självkänsla och självtillit för att du ska kunna orka och vilja ta de beslut som är rätt för dig och ditt liv.

Behöver du rådgivning, hjälp med information till myndigheter, stödkontakt eller skyddsbostad kan du kontakta Malmö Kvinnojours stödtelefon – 040-301113

Är du i en nödsituation ring - 112