Vi använder cookies för att förbättra användbarheten på vår webbplats och göra våra online-tjänster mer relevanta för dig. Genom att fortsätta surfa på vår webbplats godkänner du vårt användande av cookies.

Sorgbearbetning

Att känna sorg är en helt sund känsloreaktion på en förlust av något som betytt mycket för oss.

Sorg kan vara akut och förknippad med ett dödsfall eller separation av något slag. Sorg kan också komma smygande mer diffust och handla om en insikt som sjunker in över något man på lång sikt upplever ha gått förlorat och nu försent att göra något åt som tex att livet inte blev som man tänkt sig, en vänskapsrelation man inte förvaltat eller en icke uppfylld dröm.

Oavsett är sorg en stark och smärtsam upplevelse som påverkar alla våra sinnen.

Vanliga reaktioner är:

  • man kan känna sig apatisk och bedövad
  • det definitiva gör att man förlorar framtids perspektivet
  • humörsvängningar
  • sömnrubbningar
  • aptitstörningar
  • avsaknad av energi

Omgivningen vet inte alltid hur den ska tackla sorg och ofta kan vi känna oss till belastning när vi är ledsna och behöver prata om förlusten. Vi fångar upp hur obekvämt det blir när vi inte är glada och lär oss snabbt stänga in vår sorg.

Att ensam bära för sorg är tungt och det är lätt att vi tar till kortsiktiga hjälpmedel för att hantera och lindra smärtan. Det kan röra sig om tex mat, alkohol, droger, psykofarmaka, shopping, sexuella beteenden och träning etc.

Bearbetning.

I terapi får du stöd och redskap att orka möta din sorg, sätta ord på den och vara med den. För att läka sorgen är det viktigt att kommunicera ut allt det du önskade men har förlorat, outtalade drömmar, ord som aldrig blev sagda, saker som aldrig hann göras, etc.

Sorgbearbetningen är viktig för att du på sikt ska kunna försonas med faktumet av din förlust och hitta en acceptans som skänker ro och frid.

Målet är att stödja dig tillbaka till energi, livsglädje och fullt deltagande i ditt liv.